Het contrast kan niet groter

08 jul 2023

Izra ter Weer

Izra ter Weer consultant bij Spenkels

Toen de discussies over een nieuw pensioenstelsel in Nederland begonnen, zat ik nog op de lagere school en was het een ver-van-mijn-bed-show. Nu, vijftien jaar later, werk ik bij Sprenkels en heb ik dagelijks met pensioenen te maken. Het contrast kan niet groter.

Dat Nederland zogenaamd het beste pensioenstelsel ter wereld had, dat was mij zelfs in het kleine Luxemburg (waar ik toen woonde) niet ontgaan. Wat dat stelsel dan precies inhield en waarom dat het beste was, keng Ahnung (= Luxemburgs voor ‘geen idee’). Gedurende mijn hele schoolcarrière en ook tijdens mijn studententijd was ik absoluut niet bezig met pensioen. En met mij denk ik vele anderen. Ook al werkte ik wel, het belangrijkste was dat het geld meteen in eigen zak ging, in plaats van in een ‘potje’ voor ‘later’.

Pas toen ik bij Sprenkels ging werken, ging het onderwerp echt leven. 1 december 2022 was mijn eerste werkdag, dus vlak voor de stemming in de Tweede Kamer. Opeens (voor mij) was pensioen een hot topic en was ik al op de hoogte van de nieuwsberichten die mijn huisgenoten ’s avonds aan de eettafel bespraken. Alsof je al weet wat de uitkomst wordt van het asieloverleg.

Nu ik middenin de pensioenwereld zit, begrijp ik hoe belangrijk het is om nu in te leggen voor later. Tegenwoordig bouw ik dus ook braaf pensioen op. Ondanks dat de Wet toekomst pensioenen sinds 1 juli in werking is getreden, worden nog meerdere wetsvoorstellen herzien en uitgesteld (zoals het onderdeel bedrag ineens). Het duurt dus nog wel even voordat alle onderdelen van de Wtp in werking zijn getreden. Zouden tegen die tijd mijn eigen (nog niet bestaande) kinderen al op de lagere school zitten?