Publicaties
en handige downloads

Wij houden u graag op
de hoogte van belangrijke
ontwikkelingen

Wij houden u met onze publicaties graag op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen. Bijvoorbeeld de ontwikkelingen rond het nieuwe pensioenstelsel en onze visie daarop.

Vanuit onze kennis en ervaring geven wij u ook handvatten om binnen uw pensioenfonds of onderneming aan de slag te gaan met de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.

Op de hoogte blijven? Schrijft u zich dan onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en houd onze publicaties in de gaten.

Meer laden

Publicaties nieuw
pensioenstelsel

Wel of geen instemming bij wijziging pensioenregeling

Pensioenregelingen zijn de afgelopen jaren veelvuldig gewijzigd. Omdat de wetgeving werd aangepast of omdat werkgevers wilden overstappen van een eindloon- of een middelloonregeling naar een premieregeling. Dit kan ook vaak…

Lees meer

Evenwichtigheid – consistentie in besluitvorming

In de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel liggen er belangrijke besluiten op tafel bij fondsbestuurders. Voor deze besluiten is het bij (concept)wetgeving verplicht om de evenwichtigheid aan te tonen. Vooruitlopend…

Lees meer
Daan Kleinoog partner bij Sprenkels

Drie buffers zijn er twee te veel

De Memorie van Toelichting bij de Wet toekomst pensioenen spreekt over drie buffers voor pensioenfondsen: de solidariteitsreserve, de operationele buffer en het minimaal vereist eigen vermogen. Onnodig ingewikkeld en onnodig…

Lees meer

Wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen

Woensdag 30 maart jl. is het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen naar de Tweede Kamer gestuurd. In het factsheet van het ministerie van SZW staan de belangrijkste verschillen ten opzichte van het consultatiedocument….

Lees meer

Kerncijfers
pensioenen

Fiscale cijfers
voor pensioen

De kerncijfers rondom pensioen (zoals onder meer het maximum pensioengevend loon en de minimale fiscale franchise) worden op basis van wettelijke bepalingen jaarlijks aangepast. Wij zetten de belangrijkste actuele cijfers voor u op een rijtje.

Bekijk kerncijfers